11ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης – Ανασκόπηση

Δύο μέλη του Ινστιτούτου Πειραματικών Τεχνών, η Σίσσυ Δουτσίου και ο Τάσος Σαγρής πήραν μέρος στο 11ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης με spoken word / multi media performances.

Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης άρχισε την πορεία του το 2013, όταν οργανώθηκε για πρώτη φορά στην Λάρισα, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Με τα χρόνια, η εκδήλωση έχει εξελιχθεί σε εβδομαδιαίας διάρκειας, με διεθνείς συμμετοχές, όπου πραγματοποιείται στις τέσσερις πόλεις της Θεσσαλίας: Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Από την αρχή οι Εκδόσεις Θράκα ανέλαβαν ανελλιπώς τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, το οποίο τώρα διοργανώνεται από κοινού με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λάρισας. Υπάρχει συχνή συνεργασία και με άλλα πολιτιστικά ιδρύματα της Θεσσαλίας, όπως το Θεσσαλικό Θέατρο, το Διαχρονικό Μουσείο, το Μουσείο του Μύλου, το Σωματείο Εικαστικών Λάρισας «8», το Γαλλικό Ινστιτούτο της Λάρισας και το Χοροθέατρο «OffArt», συνδέοντας με αυτόν τρόπο την ποίηση με τη μουσική, το χορό και τη ζωγραφική, καλώντας επί τοις πράγμασοι σε μια συνομιλία των τεχνών, μια διακαλλιτεχνική συνεργασία. Αποστολή τους  να καλλιεργήσουν τη δημόσια πλευρά της ποίησης και να συνδέσουν το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης με τον κόσμο, την τοπική κοινωνία, τους νέους ποιητές και το διεθνές περιβάλλον.

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Νότσιος έγραψε:

Κύριος στόχος να συγκεντρώσουν νέες ταλαντούχες ποιητικές φωνές δίπλα στους ήδη καθιερωμένους ποιητές. Και το καταφέρνουν έξοχα κάθε χρόνο. Φέτος το Φεστιβάλ ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο εμπνευστής και δημιουργός του μαζί με το αξιόλογο επιτελείο του, υλοποίησαν τις προθέσεις τους χωρίς να χάσουν την ταυτότητά τους και την αυθεντικότητά τους. Η φετινή χρονιά ήταν ίσως η καλύτερη τόσο από συμμετοχή ποιητών όσο και από την άψογη διοργάνωση από τον Θάνο Γώγο και την ομάδα του. Χίλια μπράβο!

Ραντεβού στο 12ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης!

Ο Τάσος Σαγρής διευθυντής του International Video Poetry Festival έγραψε:

“Η συμμετοχή μου στο 11ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης – Thessalian Poetry Festival ήταν μια υπέροχη εμπειρία που θα μείνει βαθιά χαραγμένη μέσα μου. Οι δεκάδες ποιητές που συμμετείχαμε αποδείξαμε ο ένας στον άλλον την δύναμη της ίδιας της φωνής μας. Ταξιδεύοντας και ζώντας μαζί για μέρες σε πέντε διαφορετικά σημεία της Θεσσαλίας μας δόθηκε η ευκαιρία να κατανοήσουμε ο ένας το έργο του άλλου με έναν τρόπο που θα ήταν αδύνατος απλά διαβάζοντας τα βιβλία.

Οι συζητήσεις μας γινόντουσαν πολύ πιο διεισδυτικές μετά τις δημόσιες αναγνώσεις, όταν ο ένας είχε γνωρίσει την ποίηση του άλλου, αργά μέσα στη νύχτα, στο δάσος του Πηλίου, ψηλά στα παλιά αντάρτικα χωριά πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα ή μεθυσμένοι κάτω από το άγαλμα του Ασκληπιού στα Τρίκαλα.

Πολύς κόσμος είδε τις εκδηλώσεις, ένιωσε την ποίηση και συνάντησε τους ποιητές και τα βιβλία τους. Το κοινό υπάρχει, διαβάζει, εκφράζει την αγάπη του, μας αναζητά και μας συναντά όταν βρίσκουμε τη δύναμη να οργανώσουμε τις μικρές μας δυνάμεις, να είμαστε ανοιχτοί και εκτεθειμένοι στην ματιά τους.

Η φιλία μας όμως, αυτή η συνομωσία των ποιητών είναι που μας στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια να συνεχίζουμε να στοχαζόμαστε την ελευθερία, να κοιτάμε με θάρρος στα κατάβαθα της ανθρώπινης καρδιάς, να βαδίζουμε μαζί τον κόσμο. Όλα όσα έχουμε είναι ο ένας τον άλλον.

Και ευχαριστούμε θερμά τον Thanos Gogos, τη Marija Dejanović , την Ευσταθία Π. και όλη τη δημιουργική ομάδα του Θράκα Περιοδικό και τις εκδόσεις τους που “βρήκαν έναν τρόπο για να συναντηθούμε”.

Comments : 0
Σχετικά με το συγγραφέα
The Institute for Experimental Arts was founded in 2008 in Athens- Greece as a non-profit platform of creative expression and research in the fields of theater, performance art, digital media, installation, poetry and art theory. The Institute is committed to existing as an open meeting point for poets-writers, directors, actors, theater engineers/ technicians, performance artists, photographers, video artists and the writers who develop new analytical tools on contemporary art, media & communication.