The Urge of Being- Marcozzi Contemporary Theatre (Berlin)- Workshop 10/12/2023 in Athens

Το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών υποδέχεται από το Βερολίνο την θεατρική ομάδα Marcozzi Contemporary Theatre για την παράσταση σωματικού θεάτρου Fearless- Χωρίς Φόβο (Παρ. 8/12)  και το σεμινάριο The Urge of Being- Η Ορμή της Ύπαρξης (Κυρ. 10/12)  με την σκηνοθέτιδα, ηθοποιό και ερευνήτρια Daniela Marcozzi

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

The Urge of Being- Η Ορμή της Ύπαρξης

ΚΥΡ. 10/12

έναρξη 13.00 έως 18.00

Διδάσκει η Daniela Marcozzi / Marcozzi Contemporary Theatre

Ανοιχτή Συμμετοχή με ελεύθερη συνεισφορά. Παρακαλούμε ελάτε στον χώρο του σεμιναρίου 10 λεπτά πριν την έναρξη

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ (Ρ. Παλαμήδη 2, Ψυρρή)

Εργαστήριο για καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών κάθε είδους, φοιτητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Απευθύνεται επίσης σε μουσικούς, εικαστικούς καλλιτέχνες και ασκούμενους των σωματικών τεχνών. Το The Urge of Being βασίζεται στην έρευνα που πραγματοποίησε η Daniela Marcozzi, ως καλλιτέχνιδα και πρώην βιολόγος, στο Accademia Teatro Dimitri στην Ελβετία στα πλαίσια του Master of Arts Καλλιτεχνικής Έρευνας.

Το ανοιχτό σεμινάριο που προτείνει η Daniela Marcozzi είναι μια ομαδική συνεκπαίδευση και δημιουργική διαδικασία που περιλαμβάνει εργαλεία σωματικού θεάτρου, φωνητικής εκπαίδευσης, έρευνα της κίνησης, σωματικές τεχνικές, σύνθεσης και δραματουργίας.

Ένα ισχυρό συστατικό της δουλειάς της Daniela προέρχεται από την εκπαίδευση «Plastique Sequence» και «body-voice» από την έρευνα του Grotowski, όπως μεταδόθηκε από τον Peter Rose.

Το εργαστήριο στοχεύει να βάλει τον οργανισμό του ερμηνευτή στην κατάσταση όπου η ομοιόσταση του προκαλείται συνεχώς και αυτορυθμίζεται γρήγορα ώστε να αντιδρά στην άμεση στιγμή. Η κινητήρια δύναμη του εργαστηρίου είναι η «επείγουσα ανάγκη», που νοείται ως η άνευ όρων ορμή για επιβίωση σε οποιοδήποτε επίπεδο. Το έργο καλεί τους ερμηνευτές να δημιουργήσουν συνειδητά τη δική τους επείγουσα ανάγκη δουλεύοντας με εσωτερικές παρορμήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, οι παρορμήσεις γίνονται η κύρια πηγή ενέργειας της επιτέλεσης. Αυτός ο διάλογος είναι μια διαδικασία όπου δίνεις και παίρνεις. Αποτελείται από τη συνεχή αλληλεπίδραση μεταξύ έκφρασης και ενσωμάτωσης. Η έκφραση νοείται ως EX-press = ώθηση προς τα έξω, η διαδικασία εκδήλωσης των παρορμήσεων κάποιου – και η ενσώματη εμπειρία νοείται ως EM-bodiment, η διαδικασία εσωτερίκευσης του εξωτερικού κόσμου μέσα στο σώμα μας.

Στο σεμινάριο The Urge of Being εναλλάσσονται οργανικά συγκεκριμένες ασκήσεις σωματικού θεάτρου, «Plastique sequence» και «Body-voice», το κείμενο και το τραγούδι με ελεύθερες και αυτοσχεδιαστικές στιγμές.

Το πρώτο μέρος επικεντρώνεται στην έρευνα κίνησης, τη σύσπαση και επιμήκυνση των μυών, την Αλληλουχία Plastique και τις εσωτερικές και εξωτερικές διαδικασίες δώρου και λαβής. Το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται στη φωνητική εκπαίδευση, τα αντηχεία του σώματος, την ερμηνεία ενός κειμένου και ενός τραγουδιού. Θα δημιουργήσουμε ενεργητικές διαδικασίες ικανές να φέρουν το κείμενο και τη φωνή στο σώμα και να ενσωματώσουν κινήσεις και χορό στις συναισθηματικές και ενσώματες λειτουργίες. Δεν πρόκειται πλέον για θέατρο ή χορό, για τραγούδι ή για κείμενο. Πρόκειται μάλλον για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας παράστασης στην οποία το σώμα του ερμηνευτή εμπλέκεται σε όλες τις σφαίρες του, με αρμονικό και ενορχηστρωμένο τρόπο.

Καθοδηγώντας διαφορετικές διαδικασίες, γεφυρώνουμε σώμα, κίνηση, κείμενο, φωνή, φαντασία και χορό για να δημιουργήσουμε τη δική μας δραματουργία.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Daniela Marcozzi

Ως πνευματικές και σωματικές επαναστατικές πράξεις, οι παραστατικές τέχνες είναι ένα ισχυρό και αυθεντικό εργαλείο επικοινωνίας, ικανό να εξερευνήσει το μυστήριο και την ενέργεια της ανθρώπινης φύσης, τη σύνδεση του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, να δώσει φωνή στις παρορμήσεις, να δώσει δύναμη στον άνθρωπο να εκφραστεί και να μοιραστεί τον εαυτό του.

Η Daniela Marcozzi είναι επαγγελματίας καλλιτέχνιδα που εργάζεται στον χώρο του σύγχρονου θεάτρου ως ερμηνεύτρια, σκηνοθέτιδα, εκπαιδεύτρια και ερευνήτρια με συνολικά 15 χρόνια εμπειρίας στο πεδίο.

Το 2015 μετέφερε την δραστηριότητα της από την Ιταλία στο Βερολίνο. Παραστάσεις του Marcozzi Contemporary Theatre (σόλο και έργα συνόλου) έχουν παρουσιαστεί σε πολλούς διεθνείς χώρους και φεστιβάλ (English Theatre, ada studio, Acud Theatre, Expedition Metropolis Theatre στο Βερολίνο, Mousonturm Frankfurt am Main (DE), Locarno, Winterthur (CH), FAKI, Zagreb (CR), Underground Festival Sofia, (BG) Milano and Rome Fringe Festival (IT), PS122 New York City, ArtKlub New Orlenas κ.λπ.

Οι δημιουργίες της Daniela Marcozzi χαρακτηρίζονται από μια μεγάλη ποικιλία καλλιτεχνικών εκφραστικών μέσων που προορίζονται να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη παραστατική εμπειρία και περιλαμβάνουν το προφορικό κείμενο, σωματικές ενέργειες, τραγούδι και φωνητικό πειραματισμό, έρευνα κίνησης, κινηματογραφικές προβολές, ρυθμό και ζωντανή μουσική. Η εκπαίδευσή της προέρχεται κυρίως από την εκπαίδευση σώματος-φωνής του Grotoswki, την οποία είχε την ευκαιρία να σπουδάσει στο Βερολίνο με τον Peter Rose, πρώην μαθητή του Grotowski. Παράλληλα με την επιτελεστική εκπαίδευσή, κατέχει μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Βιοτεχνολογία και εργάστηκε για δύο χρόνια σε επιστημονικά ερευνητικά κέντρα στη Γερμανία και την Ολλανδία. Η κύρια καλλιτεχνική της έρευνα ονομάζεται The Urge of Being και στοχεύει στη διερεύνηση της βιολογίας των συναισθημάτων, των θεωριών της σωματικότητας και στον καθορισμό μιας καινοτόμου καλλιτεχνικής πρακτικής που συνδυάζει την επιστήμη της ζωής και τις παραστατικές τέχνες.

Παραγωγή:
Marcozzi Contemporary Theatre
σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πειραματικών Tεχνών

Comments : 0
Σχετικά με το συγγραφέα
The Institute for Experimental Arts was founded in 2008 in Athens- Greece as a non-profit platform of creative expression and research in the fields of theater, performance art, digital media, installation, poetry and art theory. The Institute is committed to existing as an open meeting point for poets-writers, directors, actors, theater engineers/ technicians, performance artists, photographers, video artists and the writers who develop new analytical tools on contemporary art, media & communication.