2ο Σεμινάριο – Εργαστήριο Μουσικής ρητορικής στο Ορφείο Ωδείο Αθηνών.
(Νοέμβριος 2017/ Μάρτιος 2018).
Πλατφόρμα ύλης και παράδοσης μαθημάτων για τους νεοεισακτέους στην Μουσική Ρητορική, από τις κατευθύνσεις σύνθεσης – θεωρητικών, διεύθυνσης, κλασικού τραγουδιού, υποκριτικής – performance λόγου.
Γιώργος Κουβαράς
© 2017 ATRIAL\ Orminia (Advanced Musical Recearch).
Μάθημα 1ο – Παρουσίαση
Ιστορική περιγραφή της Μουσικής Ρητορικής και παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών της αριστοτέλειας ρητορικής και των εντυπώσεων που αφήνει η πλατωνική αντιμετώπιση της ρητορικής, όχι ως τέχνη αλλά ως εμπειρία.
Παρουσίαση του φαινομένου – σχήματος της παρήχησης (Οιδίπους Τύραννος, Σοφοκλής, Sequenza VII per Oboe, Luciano Berio, Metallics for solo trumpet & electronics, Yan Maresz).
Ανάλυση του ρητορικού σχήματος της αντίθεσης και σύντομη αυτοσχεδιαστική εφαρμογή πάνω στο ποίημα Τα κλειδοκύμβαλα της σιωπής του Ν. Εγγονόπουλου.
Αναφορά στη στρατηγική ρητορική σύνθεση και ερμηνεία. Ακρόαση του έργου Transcendental για γυναικεία φωνή κοντράλτο και ανάλυση της σχέσης ρητορικής και διαλεκτικής μέσα από το έργο.
Μάθημα 2ο
Ερμηνευτικός μεταπλασμός μίας και μόνο ηχητικής φιγούρας, ενός ηχητικού σχήματος μικρής κλίμακας, σε δυναμικό “υποκείμενο” μέσα στον παραστατικό χρόνο.
Άσκηση πάνω στο πεζό ποίημα Σκιές της Αγγελικής Καστρινέλλη.
Ακρόαση της καντάτας Jesu, der du meine Seele, BWV78 του Johann S. Bach.
Μάθημα 3ο
Εργαστήρι πάνω στην καντάτα BWV 78. Μελέτη και ανάλυση της άριας ντουέτο και επιμονή στο τελευταίο χορικό του έργου. Αντίληψη ρητορικής ερμηνείας “επιδεικτικού επιπέδου” στη βάση αναλύσεως του αρμονικού υποβάθρου και σε αντιστοιχία με το κείμενο.
Μάθημα 4ο
Επαναληπτικές εργασίες πάνω στην καντάτα.
Παρουσίαση και ανάλυση του σχήματος της υποτύπωσης.
Εργαστήρι πάνω στο πεζό ποίημα Του Αιγάγρου του Α. Εμπειρίκου (Χρήση δεξιοτεχνίας στα πλαίσια της παραστατικής απεικόνισης με το μουσικό και ηχητικό λόγο. Πρώτες δοκιμές στησίματος ηχητικού ποιήματος και πολυφωνικού ηχητικού περιβάλλοντος).
Μάθημα 5ο
Επαναληπτικές εργασίες πάνω στο σχήμα της υποτύπωσης μέσα από το κείμενο Του Αιγάγρου του Α. Εμπειρίκου.
Εισαγωγή στην χρήση ρητορικών μουσικών σχημάτων σε μορφή διακύμανσης (1ο ρετσιτατίβο από την όπερα Ορφέας και Ευρυδίκη, C. W. Gluck\ Italian & French version).
Παρουσίαση και εργαστηριακή εφαρμογή μέσα από το ρετσιτατίβο των εξής επτά (7) σχημάτων: εκφώνηση, αναδίπλωση, ομοιόπτωτον, ομοιοτέλευτον, παρονομασία, αναφορά και ευστάθεια.
Μάθημα 6ο
Επαναληπτικές εργασίες πάνω στο ρετσιτατίβο από την όπερα Ορφέας και Ευρυδίκη του C.W. Gluck.
Μάθημα 7ο
Παρουσίαση και ανάλυση των εξής τεσσάρων (4) σχημάτων: υποφορά, ανθυποφορά, προβολή και αλληγορία.
Η φωνή στα σύγχρονα έργα με πολυμέσα – Ερμηνευτικές εφαρμογές των σχημάτων σε μορφή διακύμανσης στη βάση της σχέσης κειμένου, μουσικής, κίνησης και εικόνας.
Μάθημα 8ο
Εξειδίκευση στα σχήματα ισοροπίας (figures of balance). Ανάλυση του ρητορικού σχήματος ”tricolon” μέσα από το 1ο ρετσιτατίβο της όπερας ”Ιούλιος Καίσαρας” του G. F. Handel (Scena II).
Απόδοση του παραπάνω σχήματος σε καθαρή ρητορική βάση. Εργαστήρι πάνω στον έλεγχο ερμηνευτικών ενδείξεων.
Παρουσίαση και ανάλυση φωνητικής σημειογραφίας 20ου αιώνα (Sequenza ΙΙΙ for female voice, Luciano Berio, Recitations, Georges Aperghis).
Τα σύμφωνα στο σύγχρονο αισθητικό πεδίο – Στοιχεία ορθοφωνίας.
Μάθημα 9ο
Στήσιμο solo perfοrmance.
Επεξεργασία πάνω στο κείμενο Επι σκηνής του Γ. Σεφέρη και σύνθεση μουσικορητορικού λόγου με χρήση διαφόρων σχημάτων από τους ερμηνευτές.
Μάθημα 10ο
Παρουσίαση εργασιών και αξιολόγηση του σεμιναρίου από τους συμμετέχοντες.
Η ως άνω πλατφόρμα ενδέχεται να τροποποιηθεί μερικώς στη βάση των δυνατοτήτων της τάξης που θα δημιουργηθεί.
Μέρος των εργασιών θα μπει σε διαδικασία φωτογράφισης, ηχογράφησης και βιντεοσκόπησης με τη σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων.
Η εισήγηση και παρουσίαση του σεμιναρίου θα γίνει από τον συνθέτη – θεωρητικό Γιώργο Κουβαρά, ενώ η διδασκαλία και σε συνεργασία με την contralto Ειρήνη Τζανετουλάκου.
Ανοιχτό πρώτο (1ο) μάθημα γνωριμίας και γενική παρουσίαση της σεμιναριακής – εργαστηριακής πλατφόρμαςτο Σάββατο στις 4 Νοεμβρίου και ώρα 11: 00 π.μ.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές υψηλών απαιτήσεων από όλες τις μουσικές κατευθύνσεις, καθώς και υποκριτικής – περφόρμανς.
Υπό έμφαση:
H σύνθεση και o αυτοσχεδιασμός, το κλασικό τραγούδι και η σύγχρονη περφόρμανς λόγου σε συνδιασμό με άλλες Τέχνες.
Διάρκεια 30 ώρες (15Χ2).
(Νοέμβριος 2017 – Μάρτιος 2018)
Συνολικό κόστος 150 ευρώ (3Χ50).
Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α.
Τελικές παρουσιάσεις εργασιών (Απρίλιος 2018).
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχών στην ηλεκτρονική διεύθυνση orminiaworkshops@gmail.com
καθώς και στα τηλέφωνα 210 – 3635320 / 6972087134
Με το πέρας της τελικής παράστασης
Concreto Musica Poetica
θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.