Διάσωση των Τεχνών: έκκληση προς τις κυβερνήσεις
Μπορείτε να διαβάσετε την έκκληση στα αγγλικά ή να την κατεβάσετε σε PDF στις ακόλουθες γλώσσες: English, French, Spanish, Italian, German, Icelandic and Armenian.
Αυτή έκκληση έχει συνταχθεί από το IETM και συνυπογράφηκε από Circostrada, European Theatre Convention (ETC), IN SITU, European Dancehouse Network (EDN) and European Festivals Association (EFA).
Από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του Κορωνοϊού, ένα τεράστιο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού – άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, αξιών και κοινωνικών συνθηκών – αντιμετωπίζουν μια απότομη αλλαγή της καθημερινότητας τους. Οι κοινωνικές επαφές και οι συναθροίσεις ελέγχονται με νομικό πρόσημο και περιορίζονται. Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν απροσδόκητες οικονομικές δυσκολίες, άλλοι υποφέρουν από προβλήματα υγείας και σοβαρό άγχος και ψυχολογική πίεση. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με μια μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον, δημιουργούν μια τεράστια κοινωνική αγωνία, η οποία θα αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στις κοινωνίες μας.
Σε περιόδους αναταραχής, οι άνθρωποι καταφεύγουν στον πολιτισμό: λογοτεχνία, μουσική, ταινίες, φωτογραφία, εικονικά μουσεία, παραστάσεις χορού και θεάτρου που μεταφέρονται διαδικτυακά ή δοκιμάζονται σε εξωτερικούς χώρους, σεβόμενοι τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. Οι τέχνες συνεχίζουν να έχουν τεράστια δύναμη να ενώσουν τους ανθρώπους, ακόμη και σε περιόδους που είναι αδύνατο να είμαστε μαζί σωματικά. Ο πολιτισμός ενισχύει την ευημερία των ανθρώπων, καταστρώνει δημιουργικές λύσεις και ενδυναμώνει όσους δεν έχουν ελπίδα. Οι τέχνες βοηθούν να κοιτάξουμε την πραγματικότητα με μια άλλη προοπτική, να την εξετάσουμε μέσα από ένα κρίσιμο πρίσμα και να φανταστούμε ένα καλύτερο μέλλον, ακόμη και εν μέσω της φαινομενικά ανυπέρβλητης αβεβαιότητας. Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας πραγματικότητας και εναπόκειται σε εμάς να βρούμε προσωπική δύναμη και συλλογικούς πόρους για να μετατρέψουμε την κρίση σε μια πόρτα για ένα καλύτερο μέλλον. Ο πολιτισμός είναι αναμφίβολα μέρος της λύσης.
Ταυτόχρονα, ο πολιτιστικός τομέας, ιδίως οι παραστατικές τέχνες, ήταν ο πρώτος τομέας που υπέφερε από το πρώιμο κύμα εθνικών μέτρων που ελήφθησαν ως απάντηση στο ξέσπασμα του COVID-19. Επιπλέον, πιθανότατα θα είναι οι τελευταίοι τομείς που θα μπορούν να συνεχίσουν τις τακτικές δραστηριότητές τους, μόλις οι κυβερνήσεις αρχίσουν να μαλακώνουν τα μέτρα περιορισμού τους. Έτσι, η τρέχουσα κρίση, η οποία είναι μόλις λίγες εβδομάδες, έχει ήδη θέσει εκατομμύρια ανεξάρτητους καλλιτέχνες και μικρές εταιρείες σε υπαρξιακή απειλή.
Η υγειονομική κρίση είχε επιζήμια επίδραση στο ήδη εξαιρετικά ευάλωτο οικοσύστημα των παραστατικών τεχνών, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλό αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, συμβάσεις μερικής απασχόλησης, ευέλικτες θέσεις εργασίας, σε συνδυασμό με περιορισμένη πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές. Επιπλέον, για πολλούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς, φεστιβάλ και επαγγελματίες, η κρίση αυτή έπεσε στην πιο κρίσιμη εποχή του έτους όταν ένα σημαντικό μέρος του ετήσιου εισοδήματός τους έπρεπε να αποκτηθεί.
Η παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα έχει δείξει τεράστια αλληλεγγύη και δημιουργικότητα που ασχολείται με τη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε. Ωστόσο, είναι προφανές ότι εναπόκειται στις εθνικές κυβερνήσεις να σώσουν τον πολιτιστικό τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει έναν ζωντανό κοινωνικό πόρο, έχει τεράστια εγγενή αξία και συμβάλλει στην οικονομία.
Ως εκ τούτου, καλούμε τις εθνικές κυβερνήσεις να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τον επείγοντα χαρακτήρα της τρέχουσας στιγμής και στοχεύοντας στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τομέα:
• Να δοθεί στους καλλιτέχνες και στους επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές και να αντισταθμιστούν οι απώλειές τους που προκλήθηκαν από την κρίση COVID-19.
• Να υποστηριχθεί ο πολιτισμός και οι τέχνες μέσω της EU Coronavirus Response Investment Initiative.
• Να δημιουργηθούν ταμεία έκτακτης ανάγκης και έκτατης κακουχίας για τον πολιτιστικό τομέα, εκτός των υπαρχόντων προϋπολογισμών πολιτιστικών υπουργείων και συμβουλίων τέχνης. Τέτοια μέσα πρέπει να αποτελούνται από οικονομικά και από άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού ειδικά αφιερωμένα στην άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης COVID-19.
• Να εφαρμοστεί η ευελιξία σε όλα τα υπάρχοντα προγράμματα χρηματοδότησης, επιτρέποντας στους δικαιούχους να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να αναβάλουν, να ακυρώσουν ή να μετατρέψουν δραστηριότητες ή να επεκτείνουν τον κύκλο του χρηματοδοτούμενου έργου.
• Να αυξηθούν οι επενδύσεις στον πολιτισμό και τις τέχνες το 2020 και μετά, με στόχο την αναβίωση και τη βιωσιμότητά τους.
• Να διατηρηθούν οι προϋπολογισμοί διεθνοποίησης, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη ικανοτήτων και την ανάπτυξη της τοπικής καλλιτεχνικής σκηνής.
• Να ξεκινήσει μια εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του καλλιτέχνη ως επάγγελμα με σκοπό τη διασφάλιση της σταδιοδρομίας, της εξάσκησης του και των δραστηριοτήτων του, καθώς και της ελευθερίας έκφρασης των καλλιτεχνών, της κοινωνικής και οικονομικής αναγνώρισης και της ατομικής ευημερίας .
• Να εξερευνηθεί η δυνατότητα εισαγωγής ενός καθολικού βασικού εισοδήματος για την προστασία των ανθρώπων από μελλοντικές κρίσεις και καταστάσεις ανωτέρας βίας.
• Να ενσωματωθεί στον πολιτισμό και τις τέχνες η οικονομική και κοινωνική αναγέννηση καθώς και μελλοντικές στρατηγικές, αναγνωρίζοντας την τεράστια αξία τους για την ευημερία των πολιτών, καθώς και τη δύναμή τους να ενώνουν τους ανθρώπους, ακόμη και σε περιόδους που είναι αδύνατο να επικοινωνήσουν.
Απαιτούμε τα παραπάνω μέτρα και άλλα βήματα για τον σχεδιασμό μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ενίσχυση του τομέα, καθώς και για την αναζωογόνηση των κοινωνιών και της οικονομίας γενικότερα, να ληφθούν μαζί με έναν συνεκτικό και συνεχή διάλογο με καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς.
ΠΗΓΗ: https://www.ietm.org/e
Η θεατρολόγος Ακτίνα Σταθάκη ως μέλος του ΙΕΤΜ International Network for the Performing Arts (www.ietm.org) – Διεθνές Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών σύστησε μια έκκληση βάσει των προτύπων του ίδιου του ΙΕΤΜ, την οποία έχει κοινοποιήσει και διακινεί για να μαζευτούν υπογραφές υποστήριξης των αιτημάτων των καλλιτεχνών. Το θέμα της έκκλησης είναι:
Στήριξη των τεχνών και του πολιτισμού μέσω της Επενδυτικής Πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού (Coronavirus Response Investment Initiative) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει ένα κονδύλι ύψους 37 δις ευρώ υπό την ονομασία Επενδυτική Πρωτοβουλία για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού (Coronavirus Response Investment Initiative – CRII): πρόκειται για αδιάθετα χρήματα από προηγούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία οι χώρες δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν καθώς και για προκαταβολή μελλοντικών κονδυλίων. Για την Ελλάδα, το ποσό αυτό ανέρχεται σε περίπου 340 εκατομμύρια ευρώ
Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://ec.europa.eu/regional_policy
Μετά απο παρότρυνση του δικτύου ΙΕΤΜ (IETM international network for contemporary performing arts) προς τα μέλη του, η θεατρολόγος Ακτίνα Σταθάκη ετοίμασε μία έκκληση (βάσει των προτύπων του ΙΕΤΜ) για την σωτηρία της Τέχνης στην Ελλάδα από τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας. Βάσει των στοιχείων που μπόρεσε να βρει, φαίνεται ότι αυτή την περίοδο το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαπραγματεύεται το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα σε προγράμματα στήριξης της Οικονομίας. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να δράσουμε άμεσα και τάχιστα προκειμένου το αίτημά μας να ακουστεί.
Μπορείτε να υπογράψετε με τους ακόλουθους τρόπους:
- αφήνοντας σχόλιο κάτω από αυτή την ανάρτηση με το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητά σας https://www.facebook.com/ino.ray.5/posts/10158091427759761
2. με email στη διεύθυνση criiforculture@gmail.com με το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητά σας
Το IETM – Διεθνές Δίκτυο Παραστατικών Τεχών – είναι ένα δίκτυο πολιτιστικών οργανώσεων και μελών που εργάζονται στις σύγχρονες παραστατικές τέχνες παγκοσμίως: θέατρο, χορός, τσίρκο, θεατρικές παραστάσεις, νέα μέσα.
Τα μέλη του ΙΕΤΜ ποικίλουν από πολιτιστικούς συλλόγους, φεστιβάλ, εταιρείες, παραγωγούς, θέατρα, κέντρα έρευνας, πανεπιστήμια και θεσμικά οργανισμούς. Υποστηρίζοντας την αξία των παραστατικών τεχνών πραγματοποιούν δύο συνεδριάσεις ολομέλειας ετησίως σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις και μικρότερες συναντήσεις σε όλο τον κόσμο. Η αποστολή του ΙΕΤΜ είναι να υποστηρίξει την αξία των τεχνών και του πολιτισμού σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο και να ενδυναμώσει τους επαγγελματίες των τεχνών του θεάματος μέσω της πρόσβασης σε διεθνή δίκτυα, γνώσεις και ένα δυναμικό φόρουμ ανταλλαγών.