Για το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών ο αιθουσάρχης του Τριανόν Λεωνίδας Παπαγεωργίου αποτέλεσε τον πιο αγαπημένο άνθρωπο της τέχνης από όλους όσους συναντήσαμε ως τώρα σε αυτά τα δέκα πρώτα χρόνια λειτουργίας. Μας βοήθησε το 2011-2012 με όλη την καρδιά του να ανεβάσουμε την παράσταση ΠΕΘΑΙΝΩ ΣΑΝ ΧΩΡΑ στο Τριανόν και στάθηκε πάντα δίπλα μας στις αγωνίες και τα ξενύχτια, στις χαρές και τις λύπες. Η μνήμη του θα μείνει πάντα βαθιά χαραγμένη μέσα στην καρδιά μας. Ήταν ένας άνθρωπος ρομαντικός, ένας πραγματικός υπηρέτης της Τέχνης, ένας δημιουργός καταστάσεων και μαγικών κόσμων, ένα παιδί που πάντα αγαπούσε το παιχνίδι, ένας χαμογελαστός άνθρωπος που οι τεράστιες γνώσεις του και τα βιώματα που είχε από τον χώρο του σινεμά, της λογοτεχνίας, της ποίησης και του θεάτρου ξεχείλιζαν από μέσα του δίνοντας δύναμη και έμπνευση σε όποιον και αν μιλούσε μαζί του έστω και για λίγα λεπτά. Σίγουρα η απουσία του από την πόλη μας είναι πολύ μεγάλη, μιας και ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου ήταν ένας από τους πιο ωραίους Αθηναίους και αυτό το ξέρουμε όλοι μας.
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
______________________________________________________
Τριήμερο αφιέρωμα για τα τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του αιθουσάρχη Λεωνίδα Παπαγεωργίου θα γίνει τις πρώτες ημέρες του Απριλίου στο «σπίτι» του, στην αίθουσα Τριανόν, Πατησίων και Κοδριγκτώνος.
«Οταν πριν από 20 χρόνια εγκατέλειπα τις σπουδές μου – έμεναν 5 μαθήματα για το πτυχίο Ιατρικής -, γνώριζα καλά ότι θα ζούσα με λιγότερα, αλλά κάνοντας αυτό που στο μικρό διάστημα μερικής εμπλοκής μου είχε ήδη κερδίσει την καρδιά μου» έλεγε το 2011 στο περιοδικό «Αθηνόραμα» ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου για την απόφασή του να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο.
Και το έκανε, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Το 2014, σε ηλικία 52 ετών, ο Παπαγεωργίου σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στη λεωφόρο Πατησίων. Ηταν μεσάνυχτα Δευτέρας 31 Μαρτίου προς Τρίτη 1 Απριλίου και ο Παπαγεωργίου οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του επιστρέφοντας στο σπίτι του από τον κινηματογράφο Τριανόν, στον οποίο επί σειρά ετών είχε αφοσιωθεί ψυχή τε και σώματι…
Παιδί οικογένειας πρωτοπόρας στον χώρο της κινηματογραφίας, ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου, με παρουσία στην παραγωγή, στη διανομή και στις αίθουσες, υπηρέτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του με πάθος και όραμα την οικογενειακή παράδοση (η δράση της αρχίζει το 1920). Αποτελεί κεφάλαιο για την κινηματογραφία της χώρας και το όνομά του είναι συνώνυμο της καλλιτεχνικής παιδείας και του καλλιτεχνικού σινεμά.
Στα χρόνια που ο Παπαγεωργίου υπηρέτησε το Τριανόν, στήριξε επίσης πολλά φεστιβάλ: το Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, τις Νύχτες Πρεμιέρας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το Animasyros (Κινουμένων Σχεδίων), το Ολυμπίας για παιδιά και νέους, το Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας-Ethnofest και τα Ισραηλινού και Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας-FeCHA.
Από την Κυριακή 1 Απριλίου ως και την Τρίτη 3 του μηνός, το αφιέρωμα Leo at Trianon που θα γίνει εκεί στη μνήμη του θα είναι ένα τριήμερο προβολών, με πρεμιέρες, animation, ταινίες για παιδιά και εφήβους, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους και πολλά ακόμη. Ολα τα προαναφερθέντα φεστιβάλ ενώνουν τις δυνάμεις τους με σύνθημα «Σήμερα έχουμε Φεστιβάλ!».
«Η διαχείριση ενός κινηματογράφου είναι μια καθημερινή και αποκλειστική απασχόληση, πολλές φορές με σκληρή χειρωνακτική δουλειά» έλεγε στην ίδια συνέντευξη στο «Αθηνόραμα». «Οταν μάλιστα θέλεις να επιλέγεις τις ταινίες που προτείνεις στο κοινό σου, ο δρόμος γίνεται δύσβατος, αλλά η ικανοποίηση αγγίζει την ευτυχία! Με αργά βήματα μετέτρεψα το χρεωμένο Τριανόν, που παρέλαβα, σε καταξιωμένο arthouse κινηματογράφο ο οποίος πέτυχε να “παντρέψει” κι άλλες τέχνες με το σινεμά».